Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /autoinstalator/joomla4/templates/szab_3_3_1_v15/functions.php on line 194
W dniu 22.05.2019 r. w CKP Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się po raz kolejny warsztaty kulinarne “ Produkty tradycyjne i lokalne”. Uczestniczyła w nich młodzież z klasy I i II technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie pod fachowym okiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu Pań: mgr inż. Ewy Wasilewskiej i mgr inż. Anny Grabowskiej-Gieorgijewskiej. Szkolenie zorganizowano w ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”. Uczestnicy warsztatów zdobyli wiedzę na temat lokalnych produktów, takich jak :dorsz bałtycki, śledź, flądra, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, np. ogórek kołobrzeski, produktów oznaczonych znakiem ChOG – miód drahimski. W czasie szkolenia uczniowie sporządzili następujący potrawy :
- Tatar ze śledzia,
- Pasta z wędzonej makreli na razowym pieczywie z ogórkiem kołobrzeskim,
- Sałatka z wędzoną flądrą i burakami,
- Śledź po kaszubsku i plyńce,
- Zupa rybna z borowikami,
- Żurek z jajkiem,
- Sałatka z figami, białym serem I orzechami w miodzie drahimskim,
- Kołacz makowy z miodem drahimskim,
- Rogaliki krucho-drożdżowe
- Kiszka kaszubska ziemniaczana,
- Marynowana pierś z kaczki, modra kapusta i puree z pasternaka