Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /autoinstalator/joomla4/templates/szab_3_3_1_v15/functions.php on line 194

W dniu 22.05.2019 r. w CKP Zespołu Szkół Ekonomiczno – Hotelarskich odbyły się po raz kolejny warsztaty kulinarne “ Produkty tradycyjne i lokalne”. Uczestniczyła w nich młodzież z klasy I i II technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Łobzie pod fachowym okiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu Pań: mgr inż. Ewy Wasilewskiej i mgr inż. Anny Grabowskiej-Gieorgijewskiej. Szkolenie zorganizowano w ramach projektu „Budowa zintegrowanego szkolnictwa zawodowego na terenie Strefy Centralnej poprzez wzmocnienie specjalizacji regionalnych na obszarze powiatu łobeskiego”. Uczestnicy warsztatów zdobyli wiedzę na temat lokalnych produktów, takich jak :dorsz bałtycki, śledź, flądra, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, np. ogórek kołobrzeski, produktów oznaczonych znakiem ChOG – miód drahimski. W czasie szkolenia uczniowie sporządzili następujący potrawy :

  • Tatar ze śledzia,
  • Pasta z wędzonej makreli na razowym pieczywie z ogórkiem kołobrzeskim,
  • Sałatka z wędzoną flądrą i burakami,
  • Śledź po kaszubsku i plyńce,
  • Zupa rybna z borowikami,
  • Żurek z jajkiem,
  • Sałatka z figami, białym serem I orzechami w miodzie drahimskim,
  • Kołacz makowy z miodem drahimskim,
  • Rogaliki krucho-drożdżowe
  • Kiszka kaszubska ziemniaczana,
  • Marynowana pierś z kaczki, modra kapusta i puree z pasternaka

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok