Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /autoinstalator/joomla4/templates/szab_3_3_1_v15/functions.php on line 194
Zwieńczeniem stażu „Transgraniczne kształcenie dualne jako moderator jakości usług gastronomicznych" było szkolenie dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, które odbyło się w dniu 1.04.2019r w Centrum Kształcenia Praktycznego. Szkolenie „Monoporcja - elegancki deser" poprowadzili utalentowani cukiernicy z Pracowni czekolady w Koszalinie Pan Przemysław Góral i Pan Darek Kontak.
Nauczyciele pod okiem cukierników wykonywali desery, których bazą była czekolada. Zostali zapoznani także z innowacyjnymi technikami dekoracji ciast i deserów. Wiedzę i umiejętności nauczyciele zdobywali zarówno w teorii jak i w praktyce wykonując m.in.:
- Choux au craquelin z chantili pistacjowym i żelką truskawkową,
- Monoporcja z musem z palonej białej czekolady, z żelką truskawkową oblane glasażem z białej czekolady,
- Monoporcja na bazie musu z mlecznej czekolady z creme bergamotka - maracuja otulone zamszem, na postumencie z ciasteczka kruchego,
- Tort na postumencie z ciasta orzechowego otoczonego musem z białej i mlecznej czekolady otulone zamszem.
Kolorowe wyroby cieszyły nie tylko oko ale i duszę…
Nauczyciele stażyści z Danii