Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /autoinstalator/joomla4/templates/szab_3_3_1_v15/functions.php on line 194

28 marca odbyła się uroczysta Gala Dinner, połączona z pokazem kulinarnych umiejętności gastronomicznych, jakie nabyli uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych na stażu w Danii, w ramach projektu „Transgraniczne kształcenie dualne jako moderator jakości usług gastronomicznych”, nr: 2018-1-PL01-KA102-048273.

W tym dniu restauracja Państwa Trzcińskich „Mikado” zamieniła się w duńską krainę, po której gości oprowadzili nasi uczniowie. Dzięki wsparciu Gospodarzy uroczystości, młodzi adepci sztuki kulinarnej mogli zaprezentować gościom duńskie, samodzielnie przygotowane, bardzo urozmaicone potrawy, będące zwieńczeniem miesięcznego stażu, który odbyli, w ramach unijnego programu Erasmus+,
w duńskim Techcollege.

Uroczystość rozpoczęła się projekcją filmu prezentującego miesięczną pracę naszych uczniów i nauczycieli przedmiotów gastronomicznych podczas pobytu w Danii. Pani Dyrektor Małgorzata Wietrzycka oraz Pan Henryk Lisowski, koordynatorzy projektu, zaprezentowali zgromadzonym gościom specyfikę transgraninczego kształcenia i jego nieoceniony wpływ na zawodowy rozwój uczniów klas gastronomicznych. Goście z dużym zainteresowaniem obserwowali przedsięwzięcia naszej młodzieży, która zgłębiała tajniki duńskiej kuchni. Przed zaserwowaniem potraw Piotr Bąk, uczeń trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, pełniący funkcję kierownika sali, zaprezentował menu, szczegółowo i merytorycznie objaśniając recepturę duńskich dań oraz specyfikę ich przygotowania. Należy zaznaczyć i docenić, iż całą uroczystość uczniowie przygotowali samodzielnie, począwszy od zaplanowania, stworzenia menu, zaopatrzenia w produkty po ostateczne przygotowanie i serwowanie. Z każdym kolejnym daniem, wśród gości można było usłyszeć wiele słów uznania i zachwytu nad wysiłkiem i pracą naszych uczniów. Doceniono nie tylko smak i wyjątkowość przyrządzonych potraw, ale również profesjonalną obsługę, która dowodzi, jak wielkim zaangażowaniem i merytorycznym przygotowaniem wykazali się młodzi gastronomowie. 

Dziękujemy uczniom za tak profesjonalną i miłą obsługę oraz gratulujemy pasji, z jaką zaprezentowali trudną sztukę, jaką są szeroko pojęte kulinaria!

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok