Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /autoinstalator/joomla4/templates/szab_3_3_1_v15/functions.php on line 194
Komisja Przedmiotów Gastronomicznych zachęca młodzież klas gastronomicznych do podjęcia wyzwania kulinarnego i wzięcia udziału w ogólnopolskim konkursie – Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2018.
Nasza Szkoła może pochwalić się osiągnięciami w w/w konkursie. Jeden z uczniów został finalistą konkursu w 2017 roku.
Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to konkurs, który promuje młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęca ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Dzięki niemu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii. Laureat pierwszego miejsca otrzymuje w restauracji z gwiazdką Michelin oraz automatycznie kwalifikuje się do finału konkursu Primerba Cup organizowanego dla profesjonalnych szefów kuchni.
Nagrody
I miejsce Staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w finale konkursu dla kucharzy profesjonalistów Primerba Cup 2017
II miejsce Mikser KitchenAid
III miesjce Profesjonalne noże DICK
Dla szkół laureatów Sous-vide i pakowarka Hendi
Konkurs rozgrywany jest w 3 etapach:
- I etap: kwalifikacje – przygotowanie i nadsyłanie receptur.
Uczniowie przesyłają przepisy na danie główne, wraz ze zdjęciem, zgodnie z tematem przewodnim konkursu. Podczas eliminacji wstępnych jury wybiera uczestników półfinału. - II etap: półfinał
24 zakwalifikowanych uczniów bierze udział w rywalizacjach półfinałowych, odbywających się w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions. - III etap: finał
Do ścisłego finału przechodzi 12 uczniów, którzy walczyć będą o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej
Węcej informacji na stronie www.ufc.com oraz u nauczycieli gastronomii.